Южноафриканката д-р Естер Махлангу рисува за Rolls-Royce

Автомобили

Флагманът на Rolls-Royce – Phantom, има вътре в себе си пространство, което е затворено от лист стъкло. Това безпрецедентно пространство се нарича Галерия. То предоставя на клиентите на марката уникалната възможност да поръчат и покажат, в рамките на своите автомобили Phantom, известни произведения на изкуството. Разположена отпред и в центъра, Галерията се превръща във фокусна точка за интериора на Phantom.

Д-р Естер Махлангу, световно известната южноафриканска художничка, получава предложение от южноафриканския шеф на Rolls-Royce да създаде уникално произведение на изкуството за Галерията на един единствен по рода си Rolls-Royce Phantom.  Д-р Махлангу, визуалният художник от региона Ндебеле и уважаван южноафрикански културен посланик, става първият художник, създал произведения на изкуството по този начин. Уникалният автомобил е кръстен The Mahlangu Phantom в чест на художничката.

Сезар Хабиб, регионален директор на Rolls-Royce Motors за Близкия изток и Африка, коментира: „Радвам се да представя The Phantom Mahlangu , ярък израз на съвременното африканско изкуство. Галерията е уникална среда за покровители на нашата марка, за да изразят лични и често силно творчески произведения на изкуството и наистина имаме честта да покажем работата на д-р Махлангу в спокойния интериор на този Phantom.“

Смятан в Южна Африка за национално съкровище, д-р Махлангу посветила живота си на споделянето на културното си наследство чрез живи геометрични абстрактни картини и стенописи, вдъхновени от етническата група Ндебеле. 84-годишната жена е една от най-почитаните живи художници в Африка и нейни творби могат да бъдат намерени в много важни музеи, корпоративни и частни колекции по света.

С цел да запази културното си наследство, Махлангу основава художествено училище в дома си в провинция Mpumalanga, където наставлява млади художници в традиционния стил на Ndebele дизайн. Част от постъпленията от продажбата на The Phantom Mahlangu“ ще бъде дарена на училището и ще бъде използвана за подкрепа на ретроспективна изложба, която ще разкаже увлекателната й житейска история и ще отпразнува нейния безценен принос в съвременното африканско изкуство.

„Д-р Махлангу рисува ярки, геометрични, абстрактни произведения на изкуството, за които е станала толкова световно призната от 10-годишна възраст. Радваме се, че можем да подкрепим важна ретроспективна изложба, която ще отпразнува и почете д-р Махлангу и нейния важен принос за съвременното африканско изкуство “, казва Крейг Марк, директор на галерия Melrose“, глобален представител на д-р Махлангу.

Автор: Пламен Ангелов. Източник: ams.bg

Вашият коментар