Колко тестостерон е твърде много за жените в постменопауза

Колко тестостерон е твърде много за жените в постменопауза

Здравословно

Употребата на тестостерон при жените е гореща тема. Ново проучване за фармакокинетиката на тестостероновия крем за жени, одобрено в Западна Австралия, беше публикувано онлайн в списание Menopause в списанието North American Menopause Society (NAMS).

За жени в постменопауза са били необходими 5 mg, най-ниската доза от този продукт, за да се повишат нивата на тестостерон до нивата в пременопауза.

  • „В Съединените щати все още нямаме одобрен тестостерон, предназначен за жени“, казва д-р Марджъри Гас, изпълнителен директор на NAMS.
  • „В резултат на това американските жени понякога разчитат на тестостеронови формули, които могат да доведат до много по-високи дози от индийския продукт (Kamagra Jelly) и да повишат нивата на тестостерон при жените до над нормалните нива, което може да причини неблагоприятни странични ефекти.“

Няма дългосрочни проучвания за ефектите от лечението с тестостерон върху цялостното здраве на жените, каза д-р Гас.

Знаем, че твърде много тестостерон в тялото на жената може да доведе до излишно окосмяване по тялото, акне, косопад по мъжки модел, разширен клитор, по-дълбок глас, увреждане на черния дроб, нездравословни промени в холестерола, депресия, агресия и др.

Удебеляването на гласа и увеличаването на клитора може да бъдат необратими. Изследователи от университета Monash в Мелбърн и Университета на Южна Австралия в Аделаида тестваха две различни дози тестостерон, известни като AndroFeme (доза от 5 mg и 10 mg).

След 21 дни ежедневна употреба, дозата от 5 mg води до максимални нива на тестостерон при жени в менопауза в нормалния пременопаузален диапазон – с пик малко над нормалната горна граница в пременопауза и 24-часова средна стойност, малко под границата.

Дозата от 10 mg повишава нивата на тестостерон до по-висок пик, но само малко над нормата (50%) за 24 часа. „Тъй като формулата не е одобрена от FDA и редовно се тества за съдържание, е трудно да се разбере как тя ще повлияе на нивата на тестостерона при жените. Жените трябва да внимават колко тестостерон получават и дали наистина се нуждаят от него “, съветва д-р Гас.