Защо да изберете епоксидно подово покритие за гаража?

Защо да изберете епоксидно подово покритие за гаража?

Интересно

Покритията от епоксидна смола за подове са не само изключително устойчиви и лесни за поддръжка, но и много актуални и модерни. През последните години епоксидната смола се превръща в истински хит, като се използва за различни неща. И за това, разбира се, има причина. Тя е универсална и може да се използва за много цели. Сега материалът добива още по-голяма популярност и като подово покритие. Други подови настилки, които преди бяха предпочитани за подобни цели, всъщност се сблъскват с един наистина силен конкурент.

Тази статия има за цел да отговори на най-често задаваните въпроси относно епоксидното подово покритие. В този материал ще добиете добра представа за това подово покритие, за да знаете точно дали, как и защо епоксидният под ви подхожда.

Осигурява висока защита

Епоксидните покрития са изключително пластични по начало, като след като изсъхнат се втвърдяват. Епоксидната смола е много подходяща за помещения, в които е възможна появата на влага, вода, както и на различни видове химикали.

Епоксидната смола има много видове устойчивост, които допринасят за положителната ѝ репутация и за това, че се превръща в един от предпочитаните методи за полагане на подове. Тя издържа на силни удари, топлина, химикали и вода. Идеална е за гаражи, тъй като автомобилите могат да отделят силно корозивни химикали.

Тя е устойчива на удари, което е доказателство за нейната здравина. Ударите, които обикновено ви притесняват, като например падането на тежки предмети на пода или износването от автомобили, които се движат по повърхността, няма да навредят на епоксидното покритие. Всички инструменти, машини или дори съоръжения за отдих, които са изпуснати на земята, няма да оставят нито следа. Полагането на епоксидни подове ще предпази бетона, покриващ земята, от начупване.

Веднъж положено, епоксидното покритие може да издържи на нагряване до почти 100 °C.

Съотношение цена качество

Епоксидните подови покрития са добър вариант за поставяне дори и върху настоящата ви подова настилка. Обновяването на пода не трябва да включва прекалено скъпи и ангажиращи процеси, ако се спрете на този вид покритие. Запазете сегашния си под и спестете разходи за монтаж, като в същото време ще се сдобиете с гладък и свеж нов вид.

Ако сегашното ви подово покритие не задоволява вашите нужди, то епоксидната смола е едно просто и ефективно решение. Поставянето ѝ става значително по-лесно от това на други настилки, като ги превъзхожда със своята цена, начин на полагане и времето, което се изисква за цялостното завършване на проекта.

Лесна за поправка и поддръжка

Избирайки епоксидното подово покритие, трябва да знаете, че това е чудесен вариант поради неговата устойчивост. Формулата е изключително здрава и може да устои десетилетия, без да има следи от употреба. Както вече споменахме по-горе, тази подова настилка е устойчива на удари, вода и  химикали. Обикновено в гаража може да изтече масло или антифриз, като няма да остане трайна следа върху слоя епоксидна смола.

Друго предимство на епоксидните подови покрития е лесната им поддръжка. С покриването на бетона се намалява отделянето на прах и циментови частици върху другите повърхности в гаража. За разлика от обикновения бетонен под, който е груб, но значително крехък, можете лесно да почиствате и поддържате лъскавата повърхност на епоксидната смола. Прахът се превръща в по-малка досада, когато основният източник на остатъчен бетон е ограничен.

През зимата натрупването на сняг и сол по гумите на автомобила няма да нарани покритието, и за вас ще бъде изключително лесно да почистите останалите следи. Без значение, с помощта на моп, парцал, метла или прахосмукачка, почистването на този вид под става изключително бързо и лесно. Може да се каже, че това е и санитарно покритие, тъй като бактериите и микробите не могат да навлязат в него.

Гаражът е едно от онези места у дома, към чийто дизайн трябва да се подходи с малко повече мисъл. Важно е да бъде проектиран по такъв начин, че да не ви се налага да го поддържате особено. А епоксидните покрития за под, ще ви осигурят точно това – лесна поддръжка и дълга гаранция.