Как да направите градината по-уютна?

Как да направите градината по-уютна?

Дом и Градина

Ако живеете в града и имате градина, това е чудесен начин да избягате от сивотата, напрежението и шума на големия град, като се отдадете на релакс сред зеленина, приятно цветно ухание и пъстри растения. Казано накратко, градината е райско кътче, което ще направи дома ви още по-приветлив, красив и уютен, стига разбира се да се грижите подобаващо за нея. За да ви помогнем в следващите редове сме подбрали няколко полезни съвета как да си направим красива градина, без това да ни коства прекалено много усилия.

  1. Фокусирайте се в отглеждането на местни видове

Екзотичните растения със сигурност изкушават с нетрадиционни си външен вид. Въпреки това трябва да имате предвид, че те растат в друг климат и при други условия на външната среда. За да успеете да ги отглеждате в градината ви са нужди значителни усилия и време. Ако сте начинаещи в градинарството или просто не разполагате с толкова свободно време, добър вариант е да се фокусирате върху отглеждането на местни видове, които без проблем ще виреят в градината ви и ще я направят по-зелена и по-красива.

  1. Създайте уединение

Ако дворът ви е с изглед към улицата, вероятно често ще се сблъсквате с любопитстващите погледи на минувачите. Дори да имате вътрешен двор, не е изключено съседите също да са надзъртат над оградата. Един много лесен и ефикасен начин да създадете уединение и да не допускате чуждото любопитство в двора, е като добавите мрежа за ограда. Така ще бъдете спокойни и ще се чувствате сигурни. Освен това те са и много достъпна алтернатива, която няма да развали красотата на градина. Ако това ви звучи като подходящо решение – вижте цените тук.

  1. Направете си жив плет

Живите плетове са изключително красиви и допринасят още повече за зеленината и свежестта на градината ви, като могат да изолират щурмовете идващи отвън и да намалят токсините, произвеждани от колите навън. Всичко това ги превръща и в една много функционална придобивка за градината. Трябва обаче да знаете, че изисква значително време един жив плет да порасне и да бъде достатъчно гъст, за да може да го използвате и като ограда.

  1. Изберете подходящо осветление за градината

След дълъг работен ден може спокойно да си починете в градината, наблюдавайки как слънцето залязва на хоризонта. Нищо не създава повече уют нощем от меко и приятно осветление. Така ще може спокойно да се движите между растенията, без да се притеснявате, че може да паднете или да счупите някое клонче. Може да изберете малки светещи лампички под формата на гирлянда или пък да заложите на типичните градински лампички със соларно зареждане.

  1. Не подценявайте важността на градинските мебели

Последно, но не и по значение, градинските мебели са един от най-подходящите начини да направите градината по-уютна и приятна. Добавете маса, удобни столове или пейки. Уверете се, че са достатъчно, за да поберат цялото семейство. През топлите летни месеци, може да добавите чадър или тента, която да предпазва от слънцето. А в прохладните вечери може да поканите ваши приятели и познати на вкусно градинско барбекю.

Това бяха няколко практични съвети, с помощта на които да преобразите вашата градина, превръщайки я в един безкрайно комфортен, красив и практичен зелен рай, където ще се радвате на спокойствие и семейни моменти заедно.