5 традиционни храни, с които България е известна по света

5 традиционни храни, с които България е известна по света

Интересно

Макар в Българската кухня ясно да личат характерните за всички балкански страни вкусове, нашата страна привлича немалко туристи, заинтересовани да опитат традиционни български ястия. Вижте списък с топ 5 храни, с които България е известна по света и не забравяйте да ги предложите на своите чуждестранни приятели и познати!

  1. Кисело мляко

Със сигурност един от продуктите, които е прославил страната ни по целия свят, това е българското кисело мляко. Макар често да го сравняват с йогурта, всеки, който го е опитват, ще усети по-наситеният му вкус и често по-гъстата консистенция. Специалната бактерия, която естествено се среща на територията на страната ни, Лактобацилус булгарикус придава на киселото мляко уникален и характерен вкус, който не може да се сравни с тези останали млечни продукти.

Не е учудващо, че освен самостоятелно, то се консумира и като част от други традициони рецепти – баница, млечна салата, таратор и т.н.

Освен че има приятен вкус, редица научни изследвания доказват, че българското кисело мляко носи редица ползи за здравето на човешкото тяло и най-вече на храносмилателната система, тъй като е естествен пробиотик.

  • Шопска салата

Това е вероятно най-поръчваната салата в България и ще я откриете в менюто на всяко заведение, в което се предлага българска кухня. Затова и чужденците, посещаващи страната ни, не пропускат да я опитат. Макар да има известни вариации в начина на приготвяне, основните съставки включват краставици, домати, лук, магданоз, обилно поръсени с бяло сирене. Шопската салата е перфектното допълнение към всякакви местни ястия и най-вече скара.

  • Баница

Баницата е едно от най-вкусните печива, които туристите може да опитат в България. Най-често тя се приготвя със сирене, но са познати и други баници с други пълнежи – тиквеници, зелници и т.н. Обикновено всяко домакинство има специфична рецепта, по която приготвя баницата, а някои домакини дори ръчно приготвят корите.

Баницата е чудесно ястие, което може да препоръчате на чуждестранен турист да опита, ако иска да усети автентичните български вкусове. Още по-добре, ако тя е допълнена от боза или пък освежаващ айрян.

  • Сарми

Сармите са кръгли или продълговати топчета от лозови или зелеви листа с пълнеж от кайма и ориз. Това е ястие, което е популярно и в други страни на Балканите, но у нас има много и различни рецепти за приготвянето му.

През лятото се приготвят сарми с лозови листа, а през зимата се правят от кисело зеле. Плънката може да се направи с кайма, както и без месо. Сармите без месо са едно от ястията, присъстващи на българската трапеза в навечерието на Коледа.

За този празник те се приготвят от листа от кисело зеле, а в пълнежа оризът се смесва със стафиди или орехи вместо месо. В някои региони към пълнежа се добавя фино нарязан бекон.

  • Капама

Капама е традиционно българско ястие, което се приготвя в района на Банско и Разлог. Това е една от атракциите за туристи в автентичните таверни в курорта Банско. Приготвя се от много продукти – няколко вида месо – свинско, пилешко, телешко, заешко месо и кисело зеле. Изключително вкусно и питателно ястие, което се консумира най-вече в зимните месеци с чаша хубаво червено вино.

Ако сте успели да прочетете тази статия без помощта на софтуер за превод, добрата новина е, че може да се насладите на страхотни български рецепти всеки ден. Открийте качествени и вкусни български марки в Kaufland. Ако и за вас българската храна е най-вкусна не изпускайте да опитате и серията Брей!, която предлага богат асортимент от продукти, приготвени по традиционни български рецепти.