Колко често да перем килимите

Колко често да перем килимите

Дом и Градина

Килимите са не само декоративен елемент в нашите домове, но и играят важна роля за уютa и комфортa. За да запазят своята красота и функционалност, редовната поддръжка и почистване на килимите са от съществено значение. В тази статия ще разгледаме колко често е препоръчително да чистим килимите и какви са ползите от този процес.

Колко Често?

Въпросът за честотата на прането на килимите зависи от няколко фактора, включително местоположението на килима, нивото на използване и общият обем на замърсявания. В общи линии, професионалните почистващи експерти препоръчват следната честота на чистене:

 1. По-малко Използвани Помещения: Ако килимът се намира в по-малко използвано помещение или стая, която не е подложена на интензивно преминаване, почистването на всеки 12 месеца може да бъде подходящо.
 2. Средно Използвани Помещения: За помещения със средно ниво на използване, където има повече движение и ходене по килимите, почистването трябва да е на всеки 6 до 12 месеца е добра практика.
 3. Интензивно Използвани Помещения: В области, където има висок трафик, например входни коридори или холове, почистването на килимите на всеки 3 до 6 месеца е препоръчително.

Ползи от Редовното почистване

 1. Намалява Въздухопреносимите Алергени – Килимите могат да задържат алергени като прах, плесен, петна и бактерии. Редовното почистване ги премахва, подобрявайки качеството на въздуха и намалявайки риска от алергични реакции.
 2. Усължава Живота на Килима – почистването не само поддържа килима чист, но и предотвратява натрупването на замърсявания, които могат да увредят влакната и да скъсят живота на килима.
 3. Подобрява Визуалния Аспект – Редовното почистване на килима му връща яркостта и цветовете, което подобрява визуалния аспект на стаята.
 4. Забавя Появата на Петна – Светлината на деня може да скрие петна в килима, които стават по-забележими с течение на времето. Редовното почистване може да предотврати този проблем.
 5. Подобрява Хигиената – С по-чисти килими, вашият дом става по-хигиеничен и здравословен, особено ако имате деца или домашни любимци.

Процесът на пране на килими е важен за поддържане на тяхната чистота и красота. Съществуват различни методи за пране на килими, които се използват в зависимост от вида на килима, степента на замърсяване и други фактори. В следващите редове ще разгледаме няколко основни метода за пране на килими:

1. Традиционно Мокро почистване (Steam Cleaning или Hot Water Extraction)

Този метод, известен още като „парово почистване“ или „метод на гореща вода“, използва вода, смесена с почистващ препарат, която се разпръсква върху килима под високо налягане. След това се използва силна прахосмукачка, която отсмуква замърсителите и остатъците на влагата. Този метод е ефективен за отстраняване на дълбоко вградени замърсявания и алергени, но изисква по-продължително време за сушене на килима след почистване.

2. Шампоанно почистване

При този метод се използва специален шампоан, който се нанася върху килима и се втрива с машина или четка. Шампоанът почиства килима и отстранява замърсяванията. След това се използва мощна прахосмукачка, за да се отстрани шампоанът и замърсяванията от килима. Този метод също изисква време за сушене.

3. Безводно почистване с Пяна (Dry Foam Cleaning)

Този метод използва специална почистваща пяна, която се разпръсква върху килима и се втрива във влакната. Пяната се оставя да изсъхне и се превръща в прахообразни частици, които се почистват с прахосмукачка. Този метод е по-бърз от мокрите методи и килимите се изсъхват по-бързо.

4. Химическо почистване (Dry Cleaning)

Този метод използва химични разтвори, които се нанасят върху килима. Химикалите разтварят замърсяванията, които след това могат да бъдат изсмукани с прахосмукачка. Този метод е подходящ за ръчно тъкани килими или такива, които не могат да бъдат мокрени.

5. Професионално Химическо почистване (Professional Dry Cleaning)

Този метод изисква специализирано оборудване и химикали и се извършва от професионални почистващи компании. Химикалите се нанасят върху килима, след което се използва специална машина за изсмукване на замърсяванията. Този метод е ефективен за почистване на дълбоко вградени замърсявания и е подходящ за ценни или деликатни килими.

Съвети за Грижа след почистване на Килима

След като сте извършили професионално почистване на килима, има няколко съвета, които могат да ви помогнат да запазите килима си чист и поддържан в добро състояние:

 1. Използване на Професионални Продукти за Поддръжка – Всеки професионално почистен килим идва със специални инструкции за поддръжка след това. Използването на препоръчаните продукти и методи за почистване след почистване може да удължи ефекта от процедурата.
 2. Избягване на Влажност: Килимите трябва да бъдат подсушени напълно след почистване, за да се избегне рискът от развитие на плесен. Не поставяйте тежки мебели върху влажен килим и осигурете добра вентилация на помещението.
 3. Разполагане на Прагове или Подложки: Ако килимите са изложени на интензивно използване, разполагането на прагове или подложки под тях може да помогне за защита на влакната и поддържане на тяхния външен вид.
 4. Разходете Обувките Преди Влизане: Определянето на зона за обувки преди влизане в дома може да помогне за намаляване на замърсяванията, които попадат в килимите.
 5. Редовно Прекрачване: Промяната на позицията на мебелите и редовното прекрачване върху килимите помага за равномерно разпределение на износването и удължава живота на влакната.

Заключение

Редовното пране на килимите е ключов елемент за поддържане на чистота, хигиена и комфорт във вашия дом. Важно е да вземете предвид честотата на използване и обстоятелствата, за да определите подходящия график за почистване на вашия килим. Професионалните почистващи фирми разполагат със знания и оборудване, които гарантират най-добрите резултати при поддръжката на вашия килим, като му осигуряват дълъг живот и красив външен вид.