london

5 забележителности в Лондон, които да посетите

Lifestyle

Лондон – един от най-известните градове в света е познат с големите си мостове, великите крале и истории от миналото. Няма човек, който поне веднъж да не е помечтал да се разходи по улиците на британската столица. Дом за кралското семейство, както и за милиони други хора, градът е пълен със забележителности, които всички искат да посетят поне веднъж.


Е, няма как да споделим за всички забележителности, които трябва да видите, затова се спираме на 5, които обаче са свързани с иконични истории през времето.

Мостовете на Лондон

london bridge

Всички знаем, че Лондон е разположен по протежението на най-голямата река на острова – Темза. За такъв голям град освен това, е нужно лесно да може да се стига до всяка точка, както чрез градски транспорт, така и пеша, затова и в града има голям брой мостове, които свързват отделните му точки. Няколко от мостовете обаче са по-известни от други – Лондон Бридж, мостът на Уестминстър, и най-вече Тауър Бридж. До всеки един от тях има поне 3 други забележителности, на които да се насладите междувременно.

Биг Бен и Уестминстър

Тези две забележителности вървят ръка за ръка. Макар и да не можете да ги видите отвътре, едва ли пускат туристи да се разхождат свободно из парламента, само гледката отвън е достатъчна да ви зареди с енергия за дълго време. Невероятното строителство и факта, че са точно до Темза правят гледката задължителна. Е, в близките 2 години няма да можем да се радваме на цялостната красота на Биг Бен, тъй като е в реставрация, но защо пък това да не е причина да се завърнете в града, за да го видите в пълния му блясък. А докато сте там, не изпускайте възможността да погледате или да се повозите на „Окото на Лондон“ – голямото виенско колело, което привлича както малки, така и големи.

Бъкингамския дворец

Какво е разходка в града, ако не отидете да видите двореца на кралицата? Бъкингамския дворец е дом на кралското семейство от твърде много години и макар да не може да си обикаляме свободно, то само гледката отвън е достатъчна да ви накара да се размечтаете за разкоша и лукса, които царят вътре. Ако пък уцелите и времето, в което се сменя кралската стража, то тогава сте оползотворили обиколката си добре.

Катедралата „Свети Павел“

Важна както от към историческа гледна точка, така и от архитектурна, катедралата събира не малко посетители ежедневно. Създадена през 1675 година, сградата е седалище на лондонския епископ и църквата-майка на Лондонската епархия. Това е и сградата, която повече от 250 години е била най-високата сграда в Лондон – най-високата ѝ точка е 111 метра над земята, и досега е една от най-високите катедрали в света.

Перон 9 ¾

st. paul church

И разбира се, за края оставихме задължителното място за феновете на Хари Потър. Гарата Кингс Крос ежедневно приема и изпраща хиляди пътници но не по-малко известно е и мястото, на което да преминете от „другата страна“, за да хванете Хогуортс Експрес, с който да се отправите на пътешествие към замъка на Хогуортс. На мястото винаги има голям брой посетители, а в официалният магазин, намиращ се до „точното“ място определено ще почувствате атмосферата и магическия дух.

Готови ли сте за пътешествие?

Вашият коментар