qualities

Качествата, които да възпиташ у себе си

Lifestyle

Безспорно хората сме изтъкани от много противоречиви черти – наред с това някой да е добър, отзивчив и толерантен, същият този човек би могъл да бъде и лесно ядосващ се или обидчив. Действително не съществува човек, който да е изтъкан само от добродетели – идеалната представа за човека съществува само във въображението. Именно лошите черти, съвместно с добрите такива, ни правят онова, което сме.


Но има ли качества, които са толкова важни, че си струват времето, което бихме инвестирали в това да ги възпитаме у себе си? Простичкият отговор е „да, има“. За тези именно черти от характера избрахме да си поговорим днес. Понякога лошите ни качества са дълбоко вкоренени в темперамента ни и не подлежат на промяна. Но наличието на тези положителни черти, до голяма степен, неутрализира всички негативни. Вижте кои са те.

Възпитайте у себе си откритост

Едва ли има по-освобождаващо чувство от това да притежаваш умението да казваш истината, независимо каква е тя. Това ти позволява да си максимално открит и честен както с останалите хора, така и със самия себе си. Притежавайки това качество, всеки от нас ще си спести неприятните моменти, в които правим нещо въпреки желанието и волята си, просто защото се опасяваме гласно да изкажем несъгласието си. Или да не получим онова, което силно искаме, само защото се страхуваме честно и откровено да си го пожелаем. Научавайки се да бъдете честни и откровени, вие си подарявате увереността винаги да отстоявате себе си, независимо какво ви коства. А в дългосрочен план тази нагласа към нещата определено ще ви се отблагодари.

Станете малко по-безкомпромисни

Да си безкомпромисен в някакви приемливи рамки, разбира се, най-простичко казано означава да не толерираш и търпиш лошо отношение към себе си. Поне в такъв аспект коментираме това качество в тези редове. Стотици хора са системно нещастни, именно защото позволяват негативни влияние твърде дълго да се задържат в живота им. Единственото, което постигате по този начин е силен душевен дискомфорт. Ако срещате отношение, което не ви се нрави и не отговаря на собствените ви критерии за добро такова, оттеглете се. Покажете на заобикалящите ви хора, че сте наясно с онова, което заслужавате, и не бихте толерирали нищо, което се разминава със собствените ви стандарти.

Вашият коментар